Kediler Hakkında Hurafeler

24-12-2019 12:05
Kediler Hakkında Hurafeler

Kediler Hakkında Hurafeler

Kedilerin gizemli hareketleri ile yüzyıllardır insanların yanı başında olduğunu düşünürsek onlar hakkında pek çok hurafenin çıkmış olması da büyük sürpriz olmayacaktır. Pek çok batıl inançların içinde kendilerine büyük yer edinen kedilerle ilgili hurafeler konusuna kısaca bir değinelim isterseniz.

1. Patileri ile Yüzünü Temizleyen Kedi

Basit bir temizlenme hareketi olan, patileri ile yüzünü temizleyen kediler bir çok kültürde yağmurun habercisi sayılıyor. Bir başka inanca göre ise uzaklarda olan ve beklenen sevgilinin döneceğine işaret ediyor.

2. Gemide Kedi

Eski zamanlarda gemicilerin uzun yola çıkmadan önce geminin güvertesine bir kedi getirdikleri bilinir. Kedinin davranışlarını yorumlayan denizciler, eğer kedi güvertede uslu durursa yolculuğun sakin geçeceğine eğer kedi huzursuz ise yoluculuğun kötü geçeceğine inanırlarmış.

3. Rüyada Kedi Görmek

Rüyada kedi görmek ise pek çok kültürde farklı şekilde yorumlanmıştır. Kimilerine göre uğursuzluk getirdiği söylenirken kimisinde ise güzel haberlerin müjdesi olarak görülmüştür. Özellikle Hiristiyanlık ortaya çıkmadan önce rüyada kedi görmek pek çok güzel şeyin habercisi olarak yorumlanmış. Hatta eğer kedi üç renkli ise aşkta şans getireceğine, tekir ise iş hayatında başarıya, siyah beyaz kedi ise yeni doğacak bir bebeğe yorumlanıyormuş.

4. Kedi ve Bebek

Hollanda’da aileler yeni bir bebek istediklerinde boş bir beşiğe kedi bırakıyorlarmış. Böylece bebek sahibi olacaklarına inanan insanlar içinde bugün bile bu tür davranışlara rastlamak mümkün.

5. Kedi ve Bolluk

İskandinavlar ise kedinin bolluk ve bereket müjdelediğine inanıyorlarmış. Bu inanış günümüzde de büyük ölçüde geçerliliğini taşıyor.

6. Beyaz Kedi Uğursuzluk Getirir

İngiltere’de çocuklar arasında beyaz kedilerin uğursuzluk getirdiğine dair bir inanış halen geçerliliğini sürdürüyor. Beyaz kedi gören çocuğun o gününün kötü geçeceği ancak sırtını dönüp eliyle çapraz işareti yapması yoluyla engellenebileceği düşünülüyor. Yine aynı toplum içinde kedilerin şans getirdiğine inananlar da mevcut. Özellikle İngiliz Devrimi lideri Cromwell tarafından idam edilen I. Charles’ ın tutuklanışının kedisini kaybettiği güne rastlaması bu inancın dayanağı olarak gösterilmektedir.

7. Japon Kültüründe Kedi

Japon toplumunda kediler oldukça ulvi anlamlar taşıyor. Kedilerin öldükten sonra yüce bir ruha dönüştüğüne inanan Japonlar, yaşayan kedilerin de başka kişilerin ruhlarına girebileceğini düşünüyorlar.

Bu batıl inançların gelişmesinin en öncelikli sebebi olarak, kediler ve insanların yüzyıllardır birlikte yaşaması olarak gösterilebilir.Hurafelerin ne kadarının doğru ne kadarının yanlış olduğunu bilemeyiz ancak bildiğimiz bir şey varsa kedilerin gerçekten sıradışı canlılar olduğu. Üstelik yaşadığı eve mutluluk, huzur ve eğlence getirdiği de bilinen bir diğer gerçek.





Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.