Kediler Her Zaman Dört Ayak Üstüne Düşer Mi ?

08-01-2020 14:56
Kediler Her Zaman Dört Ayak Üstüne Düşer Mi ?

Kediler Her Zaman Dört Ayak Üstüne Düşer Mi ?

Herkes, " kediler her zaman dört ayak üzerine düşer " sözünü duymuştur. Bu yetenek, kedilerin inanılmaz yüksekliklerden düşse bile hayatta kalabilecekleri anlamına geliyor. Bazı insanlar bunun kedilerin inanılmaz dengesinden kaynaklandığını ve bazıları ise içten içe bunun doğaüstü bir yetenek olduğunu düşünüyor. Bu konu bilim insanlarını kesinlikle yüzyıllardır şaşırtan bir fenomen!

Ama bu doğru mu, yoksa sadece şehir efsanesi mi? Kediler, kendilerini yönlendirmelerine ve dört ayak üstüne düşmeyeteneğine olanak tanıyan "düzeltme refleksi” adı verilen dahili bir dengeleme sistemine sahiptir. Ancak kediler çoğu zaman doğru şekilde inebilse de, düşmenin yüksekliği güvenli bir şekilde iniş yapma kabiliyetlerini etkileyebilir.

1894'te Etienne-Jules Marey adında bir Fransız bilim adamı bu fenomenin detaylarını keşfetti. Kronofotografik kamera kullanarak, bir kedinin düşmesi ve dört ayak üzerine basmasını saniyesinde 60 kare çekimle yakalamayı başardı, daha sonra yavaş çekimde izleyebildi ve kedilerin dört ayak üzerine nasıl indiğini görebildi.

Kediler her zaman dört ayak üstüne nasıl iner?

Kedilerin dört ayak üstüne iniş yapması şekline " düzeltme refleksi " denir. Düşüş esnasında ayaklarının üzerine güvenli bir şekilde inmek için kendilerini doğru şekilde döndürebilirler. Kedilerin kulağının içindeki vestibüler aygıt, denge ve yönlendirme için kullanılır ve bu, kedilerin hangi yönün yukarı olduğunu hızlı bir şekilde anlamalarını ve vücudun takip edebilmesi için kafalarını anında döndürmelerini sağlar.

Kedilerin inanılmaz derecede benzersiz iskelet yapıları vardır: köprücük kemiği ve 30 omurlu çok esnek bir omurgaları bulunur. Bu esnek omurga, bir düşüş sırasında kendilerini kolay ve hızlı bir şekilde düzeltebilmelerine imkan tanır. Ayaklar vücudun altına girer ve ön ayaklarını korumak için yüze yaklaştırır. Düşük vücut kütle / ağırlık oranları, kedilerin düşerken hızlarını yavaşlatmayı başardığı için dört ayak üzerine düşmeknoktasında yardımcı olur. Kediler düzeltme refleksini çok erken geliştirir ve yavrularda ilk defa 3 hafta civarında görülür, 7nci haftaya kadar tamamen gelişir.

Herşey bacaklarda...

Kedilerin ayağa kalkma ve büyük düşüşlerden kurtulma yetenekleri, ağaçlara ve diğer yüksek mekanlara tırmanma işlerine çok fazla zaman harcamasından da etkilenir. Bu nedenle, bir noktada düşmeleri muhtemeldir ve her bir düşüşün sonucu olarak minimum hasarı sürdürmek için uyarlanmıştır. Bacakları uzun ve ince görünmekle birlikte, aslında çok kaslıdırlar ve düşüş etkisini azaltmak ve inişlerinde amortisör görevi görmek için çalışırlar. Açılı bacakları sadece zıplamak ve büyük zirvelere ulaşmak için değil, aynı zamanda çarpma kuvvetinin doğrudan aktarılmaması için etkiyi azaltır.

Kedilerin kendilerini düzeltme yeteneğine sahip olmasıyla birlikte, kedinizin bu tür yüksekliklerden düşmemesini sağlamak yine de önemlidir. Aşırı kilolu kedilerin dört ayak üzerine düşme olasılığı daha düşüktür, çünkü bu kendilerini havada düzeltme yeteneklerini azaltır. Bir apartman dairesinde veya yüksek bir binada yaşıyorsanız, pencerelerinizi kapalı tuttuğunuzdan emin olmak iyi bir fikirdir veya açık olması gerekiyorsa, kedinizin düşmesini önlemek için pencere koruyucuları takmalısınız. Kediniz düştüğünde gözle göremeyeceğiniz ciddi iç yaralanmalara maruz kalabileceği için onları hemen veterinere götürün.

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.