Kedilerde Ağız ve Diş Sağlığı

24-12-2019 11:53
Kedilerde Ağız ve Diş Sağlığı

Kedilerde Diş ve Ağız Sağlığı


Kedilerde ağız ve diş sağlığı , kedi sağlığında önemli bir konu olmasına rağmen insanlar tarafından pek de ciddiye alınmıyor. Özellikle 3 yaş ve üzerindeki kedilerin neredeyse %70’ inde diş hastalığı belirtilerine rastlanmakta olup bu kedilerin büyük çoğunluğu tedavi edilmemektedir. Bu durum ilerleyen yaşlarda sorunu iyice büyütüp ilave hastalıklara neden oluyor.


Tıpkı insanlarda olduğu gibi diş rahatsızlıkları kedilerde de oldukça acı verici sonuçlar doğurur. Diş ağrısı ya da enfekte olmuş bir ağız yarası ile müdahale edilmeden ne kadar süre dayanabileceğinizi bir düşünün. Kendinize endişe edilecek bir şey olmadığını ve önemsiz olduğunu söyler misiniz? Elbette hayır! Hepimiz bunun ne kadar acı verici olduğunu biliriz. Bu sağlık sorununun kediler için de aynı ciddiyetle ele alınması gerekiyor.


Zamanla kedinizin dişinde biriken yemek artıkları ve bakteriler enfeksiyonlu yaralara neden olabilmektedir. Üstelik tedavi altına alınmayan bu yaralardaki enfeksiyon kan yoluyla vücutlarına yayılarak iç organlarına zarar verebilecek bir duruma kadar gelebilir. Her ne kadar bize nadir rastlanıyor gibi gelse de aslında bu sağlık sorunları oldukça yaygın olarak görülüyor.


Kedilerin Diş Sağlığını Nasıl Koruyabiliriz ?


Öncelikle kedinizin bir veteriner hekim tarafından periyodik olarak diş muayenesinden geçtiğinden emin olmalısınız. Ardından kediler için özel olarak üretilmiş olan kedi diş bakım seti ürünlerinden birisine sahip olabilirsiniz. Onlar için özel olarak tasarlanan fırçalar ve diş macunlarını kullanarak gerekli bakımları yapmayı deneyebilirsiniz. Kedinizin mizacına göre bu bazen kolay olmayabilir. Ancak sabırla, küçük adımlarla onu alıştırabilirsiniz. İlk olarak dudağını yavaşça yukarı çekerek birkaç dişine dokunmayı deneyebilirsiniz. Eğer bir hassasiyeti varsa bu şekilde mutlaka belli edecektir zaten. Eğer buna izin veriyorsa yavaş yavaş fırçalama hareketlerine de başlayabilirsiniz. Bazen fırçaya olumsuz reaksiyon verebilirler. Böyle durumlarda küçük bir gazlı bezle de temizlik yapılabilir. Ayrıca veterinerinizin kedinizin diş sağlığı noktasında kedinize iyi geleceğini düşünerek tavsiye ettiği bazı oyuncaklardan da edinebilirsiniz.


Sağlıklı Kedi İçin Sağlıklı Dişler


Tıpkı insan sağlığında olduğu gibi kedilerin sağlığında da diş bakımının öneminin büyük olduğunu unutmamalıyız. Ağız yoluyla vücuda aktarılabilecek pek çok tehlikeli bakteri mevcut. Tüm bunlar kedinizin sağlığına geri dönüşü olmayacak hasarlar verebilir. Kedinizin diş ve ağız sağlığı ile ilgili bir sıkıntı olup olmadığını gözlemleyerek anlamanız zor olmayacaktır. Diş ve diş etlerinde sorun yaşıyorsa iştahsızlık başta olmak üzere çeşitli sinyaller verecektir. Bu işaretleri gördüğünüzde vakit kaybetmeden veteriner hekime başvurmalısınız.


 

 

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.