Kedilerde Göz Hastalıkları

24-12-2019 11:55
Kedilerde Göz Hastalıkları

Kedilerde Göz Hastalıkları

Kedilerin görme kabiliyeti diğer pek çok canlıya göre inanılmaz derecede yüksektir. Kedilerin doğal yaşamda hayatta kalabilmeleri de bu yeteneklerine bağlı. Doğası gereği, gerek yırtıcı kediler olsun, gerekse ev kedileri olsun, hepsinin en küçük hareketleri bile görebilme yetisi vardır. Bir kedinin yaşamının sonuna kadar göz sağlığını koruması çok önemlidir. Herhangi bir göz rahatsızlığından muzdarip olan bir kedinin yaşam tarzının tamamını değiştirmesi gerekecek ve buna bağlı daha başka sağlık sorunlarıyla da karşılaşması olası olacaktır. Kedilerde göz hastalıkları oldukça çeşitli türlerde gelişebilir. Ancak bu hastalıklar hakkında bilgi edinerek belirtileri kısa sürede saptayarak hastalığın yaratabileceği tahribatı önleyebilirsiniz.

Kedilerde En Yaygın 5 Göz Hastalığı


Allerjik Reaksiyonlar ve Tahrişler :Kedi gözleri toza, kimyasallara ve koku ve tütün dumanı gibi diğer ürünlere karşı hassastır. Bu etkenlere maruz kaldığında, kedilerin gözleri tahriş olabilir. Gözlerde kısılma, kızarıklık ve kaşıntı en belirgin belirtilerdir. Çoğunlukla alerji yaratan durumu ortadan kaldırarak ya da bulunduğu ortamdan uzaklaştırarak bu durumun önüne geçebilirsiniz. Ayrıca tahriş olan gözü göz yıkama solüsyonları ile yıkamak da çözüm olacaktır. Ancak tüm bu tedbir ve müdahalelere rağmen durum değişmiyor ya da daha kötüye gidiyorsa mutlaka uzman bir veterinerden yardım almanız gerekecektir.


Enfeksiyonlar: Kedilerin gözlerinde bakteriyel, fungal ve viral enfeksiyonlar gelişebilir. Göz sağlığını etkileyebilecek parazitlere maruz kalabilirler. Kedilerde göz enfeksiyonu görüldüğünde, en sık görülen belirtiler kızarıklık, akıntı, şişme, şişlik, gözleri ovma, burun akıntısı ve hapşırmadır. Enfeksiyonu tedavi etmek için geliştirilecek yöntem, kedinizin sahip olduğu enfeksiyonun türüne bağlıdır . Ayrıca enfeksiyon kapan kedilerin bolca istirahat etmesi ve yine bolca temiz su tüketmesi gerektiğini de unutmamalısınız. Bir diğer önemli konu ise kedilerde bulunan toksoplazma parazitleri ve bartonella bakterileri gibi enfeksiyon unsurlarının insana da bulaşabildiği bilinmektedir.
 

Korneal Ülserler: Korneal ülserler, göz yüzeyindeki berrak dokuda gelişen açık yaralardır. Bunlara sürekli göz enfeksiyonları, göz yaralanması, anatomik göz bozukluğu veya gözyaşı üretimi eksikliği neden olabilir. Bir kedinin kornea ülseri varsa, etkilenen göz genellikle bulanık görünür ve ayrıca şişme, kızarıklık ve akıntı olabilir. Oldukça acı verici bir hastalık olan korneal ülser kedinizin davranışlarına yansıyacak ve gözlerinde şaşılığa sebep olacaktır. Ülserin ciddiyetine bağlı olarak, tedavi antibiyotik damlalarından ameliyata kadar değişebilir. Eğer tedavi sağlanmazsa, zamanla, göz yüzeyinde bir ölü doku tabakası gelişebileceği gibi körlük ve göz kaybıyla da sonuçlanabilir.
 

İris Melanoz: İris melanozu, gözlerinde irisin veya etrafını çevreleyen renkli bölgede koyu lekeler oluşturmasına neden olan bir hastalıktır. Çoğunlukla kediniz için büyük bir sorun gibi gözükmese de durum şiddetli olduğunda iris melanozu gözdeki basıncı artırabilir ve glokoma neden olabilir. İris melanozu, bir çeşit göz kanseri olan iris melanomuile de karıştırılabilmektedir. Belirtileri bakımından bu iki hastalık birbirine benzerlik gösterir. Sonuç olarak, eğer kedinizin gözünün irisinde kahverengi lekeler geliştirmeye başlarsa, kanserli olmadığından emin olmak için onu veterinere götürmelisiniz.
 

Katarakt: İnsanlar gibi, kediler de özellikle ilerleyen yaşlarda katarakt görülebilmektedir. Katarakt, ışığın gözün arkasına girmesini engellemektedir. Daha ağır vakalarda ise görmede zayıflık ve hatta körlüğe neden olur. Kataraktların en yaygın belirtisi göze veya gözlere bulutlu veya sütlü bir görünümdür.Katarakt ağrılı değildir ve kediler genellikle net bir görüş olmadan hayata adapte olmak için diğer duyularına güvenebilirler, ancak kataraktları çıkarmak istiyorsanız, ameliyat mümkündür. Ameliyat olmamayı tercih ederseniz, kedinizi korumanın en iyi yolu onu yalnızca evde tutmak olacaktır.

 

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.