Kedilerde Pati ve Tırnak Bakımı

24-12-2019 11:58
Kedilerde Pati ve Tırnak Bakımı

Kedilerde Pati ve Tırnak Bakımı

İnsanoğlu için eller ve ayaklar ne kadar önemliyse kediler için de patiler ve pençeler aynı derecede önemlidir. Kedinizin sağlıklı patiler ve tırnaklara sahip olması için uygulancak yöntemleri yazımızda bulabilirsiniz. İşte size yardımcı olacak birkaç ipucu…

Kediler, özellikle de sokakta yaşamını sürdüren kediler çöp kutuları gibi kirli yüzeylerde bulunmakta, sert temizlik kimyasallarına maruz kalabilmekteler. Sert ve kayalık zeminlerde yürüyebilir, diken ya da benzeri keskin cisimlere, hava durumuna göre sıcak ya da soğuk zeminlere basabilirler.

Günün hemen her saatinde kedinizin yalayarak kendi patilerini ve pençelerini temizlediğini görebilirsiniz. Küçük patilerinde topladığı zararlı maddeleri de bu yolla yutma eğiliminde olan kedilerin bu durumdan olumsuz yönde etkilenmesini engellemenin yegane yolu pati ve tırnak bakımı yapmaktır. Periyodik olarak uygulayacağınız pati ve tırnak bakımı sayesinde kedinizin kurumuş ve çatlamış pençelerine zamanında müdahale edebilir, kesikler ve açık yaralar nedeniyle enfeksiyon kapmadan önlem almış olursunuz.

Bakımlı Patiler İçin Neler Yapmalı

Öncelikle kedinizin patilerini ve pençelerini düzenli olarak incelemeli ve onları sağlıklı tutmak için gerekli bakımları yapmalısınız. Her bir patiyi ve tek tek pençelerine baskı uygulayarak içine bir cisim batıp batmadığını ya da bir rahatsızlık duyup duymadığını saptayabilirsiniz. Yürüyüş bozukluğu ya da yapmış olduğunuz baskıya reaksiyon verip vermediğini dikkatle incelemelisiniz. Kedilerin acılarını gizlemekte çok iyi olduğunu unutmamalısınız. Çoğunluklukla canları yandığında sesizleşir ve yalnız kalmaya meyilli olurlar. Bu nedenle ona sakince yaklaşmalı ve rahat olduğundan emin olmalısınız.

Genellikle kediler patilerine dokunulduğunda, tırnakları kesildiğinde kaçma eğiliminde olabilirler. Bu duruma alışmaları için biraz zamana ihtiyacı olabilir. Ancak sıkılmadan bu işlemi sürdürmeli ve pati ve tırnak periyodik bakımlarını yapmayı atlamamalısınız. Zamanla bu duruma alıştığını hatta patilerine masaj yapmanıza bile izin verdiğini görebilirsiniz. Patilere yapılan masajlar onun hassasiyetlerini anlamakta ve pençe yastıkları arasına sıkışmış olabilecek yabancı cisimleri de saptamanıza yardımcı olacaktır.

Özellikle sokakla da ilişkisi olan bir kediniz varsa onun sokaktaki gezintisinden sonra günlük olarak bu bakımın yapılmasına alışmasını sağlamalısınız. Patilerini yumuşak bir bez yardımı ile silmek çoğu zaman dışarıdan taşıyabileceği mikroplara karşı da onu koruyacaktır. Ayrıca pençelerinin arasına sıkışan toz ve diğer kimyasal maddeleri veya yabancı cisimleri de bu yolla temizlemiş olursunuz.

Çizikler, yaralar ve yabancı cisimler saptadığınızda durumun ciddiyetini iyi şekilde değerlendirmeniz gerektiğini unutmayınız. Basit bir pansuman ya da bir cımbızla yabancı cisimden kurtarabilmeniz mümkünken bazen daha derin yaralanmalarda mutlaka veterinere götürmelisiniz.

Kedinizin Tırnaklarını Kesmek ya da Kesememek İşte Bütün Mesele Bu

Pek çok kedi sahibinin korkulu rüyası olan tırnak kesme işlemi ciddiyetle yapılması gereken bir rutindir. Bu iş için özel olarak tasarlanmış tırnak makaslarını kullanmalısınız. Kedinizin tırnağını keserken mutlaka çok dikkatli olmalısınız. Unutmayın ki kesilecek olan tırnak pek çok sinir ve damarın bulunduğu noktalar ile ince bir çizgiyle ayrılıyor. Biraz dipten kesmek kanamaya neden olabilecektir. Bu gibi istenmeyen bir durumla karşılaştığınızda kullanmak üzere veterinerlerden temin edebileceğiniz antiseptik tozlardan ya da bir miktar un ya da mısır nişastasından yardımalabilirsiniz. Eğer kanamayı durduramazsanız mutlaka uzman bir veteriner hekime götürmelisiniz.

Şayet kedinizin patilerinde kuruluk, çatlama ya da tahriş tespit ederseniz zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı vb. organik ürünleri kullanabilirsiniz. Nemlendirmek için kullanabileceğiniz bu maddeleri kediniz yaladığında sağlığına bir zarar vermeyeceğinden emin olmalısınız. Eğer bu yolla yeterince nemlendiremezseniz veterinerinizin önerdiği bir başka ilaç ya da ürün kullanabilirsiniz. Ancak kesinlikle insanların kullandığı nemlendirici benzeri mamülleri kullanmamalısınız. İçeriğinde bulunan kimyasalların ona zarar verebileceğini aklınızdan çıkarmamalısınız.

Tüm bu koruma yöntemlerinin en etkilisi elbette onu sıcak, soğuk ve kimyasal maddelere maruz kalmasını engelleyecek alanlarda yaşamasını sağlamak olacaktır. Mevcut koşullarda sokaklar, hayvanlar için son derece tehlikeli ve ölümcül olabileceğini de unutmamalıyız.



Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.