Kedilerde Yaşlılık Ve Sağlık Sorunları

05-12-2019 17:06
Kedilerde Yaşlılık Ve Sağlık Sorunları

Kedilerde Yaşlılık Ve Sağlık Sorunları

 

Kediler de diğer tüm canlılar gibi yaşlanıyor ve bu süreçte çeşitli değişimler yaşıyorlar. Yaşlı kedilerin bağışıklık sistemleriyabancı istilacılara karşı çok daha az savunmacı oluyor. Ciltleri incelen kedilerin cilt elastikiyetleri de yaşları ilerledikçe azalıyor. Kan dolaşımının azalması ve yavaşlaması enfeksiyona daha yatkın olmalarına neden oluyor.

 

Kedilerin kişisel bakım ve temizlik konusunda en duyarlı hayvanlar olduğu tartışılmaz bir gerçek. Ancak yaşlanan kediler için özellikle tüylerinin bakımlarını yapmaları gençliklerinde olduğu kadar kolay olmuyor. Yeterince iyi şekilde kendisini temizleyemeyen yaşlı kedilerin derilerinde enfeksiyon görülme sıklığı daha fazladır. Bu tür cilt hastalıkları özellikle deriden gelen kötü koku ile kendisini belli edecektir. Böyle bir durum hissettiğinizde vakit kaybetmeden veterinere gitmeniz hastalığın ilerlemesini ve daha kötü sonuçlara sebep olmasını engelleyecektir.

 

Kedinizin yaşlanması ile birlikte gelişen başka bir durum ise pençelerinde olacaktır. Yaşlı kedilerin pençeleri genç kedilere oranla çok daha kalınlaşmış ve kırılganlaşmıştır. Tırnaklarının daha sık aralıklarla kesilmesi ve bakımının yapılması önem taşır

 

Yaşlı Kedilerde İşitme Kaybı

 

İlerleyen yaşlarında kedilerde işitme kaybı yaşaması oldukça yaygın bir sağlık sorunudur. Buna ek olarak yine göz sağlığında da pek çok değişim olacaktır. Bulanık görme gibi rahatsızlıklara sık rastlansa da bu çoğunlukla kedinizin yaşamında büyük farklılıklar yaratmayacaktır. Ancak hipertansiyona bağlı görme kayıpları çok daha ciddi ve geri dönüşümü olmayan sorunlar yaratabilir. Yine yaşlı kedilerde diş hastalıkları yaygın olarak görülen bir diğer sağlık sorunu olarak karşınıza çıkabilir. Bu durum ciddi ağrılara neden olabilirken yemek yemelerini engelleyerek zamanla iştah ve kilo kaybına neden olacaktır. Veterinerinize danışarak bu dönemde alınabilecek önlemler ve uygun mama konusunda yardım istemeniz hayati önem taşımakta.

 

Özellikle ilerleyen yaşlardaki kedileri hedef alan böbrek fonksiyon bozuklukları ise kedinizin yaşamını tehdit eden bir unsurdur. Oldukça sık görülen böbrek yetmezliğinin belirtileri ise oldukça değişkendir. Rutin kontroller bu anlamda yine büyük önem taşırken erken tanı ile kediniz için daha uzun, sağlıklı ve kaliteli bir yaşam yaratabilirsiniz.

 

Yaşlı Kedilerde Eklem Hastalıkları

 

Yaşlı kedilerde dejeneratif eklem hastalığı veya artrit genç kedilere oranla çok daha yaygındır. Ev kedileri için bu durum yaşam kalitesini daha az etkilese de özellikle sokak kedileri için hayati önem taşır. Artrit hastalığı olan kedilerin hareketleri kısıtlandığı için beslenmek için çöp kutularına tırmanmakta zorlanırlar. Ayrıca eklem rahatsızlığı yaşayan kediler kendilerini yalamakta da genç kediler kadar rahat hareket edemezler. Dolayısıyla bir takım rahatsızlıklara yakalanma riski de bu durumla birlikte artış gösterebilir.

 

Yine ilerleyen yaşı ile birlikte şeker, hipertansiyon, bağırsak hastalıkları, kanser gibi pek çok hayati tehlike yaratan hastalığın kedileri hedef aldığını unutmamak gerekiyor. Tüm bu hastalıkların erken teşhisinin minik dostlarımızın hayatlarını kurtarıyor.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.