Kedinizin Sevimli Özelliklerinin Ardındaki Bilim

08-01-2020 15:00
Kedinizin Sevimli Özelliklerinin Ardındaki Bilim

Kedinizin Sevimli Özelliklerinin Ardındaki Bilim

Bir kedisever iseniz, kedi dostunuzun her kısmının sevimli pençelerinden küçük pembe burnuna kadar güzel olduğunu düşünürsünüz. Ancak tüylü kulakları ve sevimli bıyıkları onların güzelliğini haykırsa da, bu uzuvların hepsi ilk bakışta fark edilmeyebilecek dikkate değer bir amaca hizmet ediyor.

Kulaklar

Kedilerin kulaklarında, sesi saptamak için kulaklarını 180 derece döndürmelerini sağlayan 32 kas bulunur. Köpekler iyi işitmeleriyle bilinmesine rağmen, kedilerin işitme yetisi aslında daha güçlüdür. Çünkü daha yüksek perdeleri ayırt edebilir ve hatta sesdeki küçük varyansları tespit edebilirler. Bununla birlikte, bu fevkalade özelliğe rağmen, kedinizi çağırdığınızda yine de gelmeyebilir.

Bir kedinin iç kulağındaki vestibüler aygıt, denge ve yönlendirme mekanizması gibi davranır, böylece her zaman hangi yönde olması gerektiğini bilir. Kedilerin (neredeyse her zaman) dört ayak üzerine düşmesine izin veren şey budur.

Gözler

Kediler ışığı bizim görebildiğimizin altı katı kadar daha iyi görebiliyorlar. Çünkü gözlerinin bizden daha fazla çubukları var, bu da daha fazla ışığı tespit etmelerine izin veriyor. Gözlerindeki tapetum lucidum adı verilen bir doku tabakası bulunuyor. Bu katman göz içinde ışığı yansıtır ve " kedilerin gözü karanlıkta neden parlar " sorusunun cevabı budur.

Kedi gözleri dikey gözbebeklerine sahiptir, çünkü bu şekil ani değişikliklere sahip olduğumuz yuvarlak olanlardan daha hızlı tepki vermesine izin verir. Daha küçük gözbebekleri göze daha az ışığın girmesine izin verir, bu da kedilerin parlaklıktaki ani değişikliklerle körleşmesini daha az olası kılar.

Burun

Kedigiller burun boşluklarında 200 milyon koku reseptörüne sahiptir ve avlanmak için inanılmaz koku hislerini kullanırlar. Bununla birlikte, neredeyse bizim kadar tat alıcıları yoktur. Bu yüzden onları yemeklere çeken şey kokudur. Lezzet değil. Bu nedenle solunum yolu enfeksiyonu olan kediler iştahlarını kaybederler.

Kedilerin burunlarıinsan parmak izleri kadar eşsizdir. Her birinin benzersiz bir tümsek yapısı ve sırt deseni vardır ve iki kedinin burnu birbirine benzemez.

Bıyıklar

Kedi bıyıkları, vibrissae olarak bilinen uzun, sert dokunma reseptörleridir. Kedinin vücuduna gömülüdürler ve hayvanın çevresi hakkında duyusal sinirlere bilgi göndererek, kedigillerin çevrelerindeki değişiklikleri tespit etmesine izin verirler. Bıyıklar havadaki titreşimlere tepki verir ve kedilerin dar alanlara sığabilecekleri zaman ölçmelerine izin verir.

Burnun her iki yanındaki bıyıklara ek olarak, kedigiller de gözlerinin üstünde, çenelerinde ve alt ön bacaklarının sırtlarında daha kısa bıyıklara sahiptir.

Bıyıklar, kuyruklar ve kulaklar gibi, bir kedinin ruh halini gösterebilir. Yana doğru uzanan rahat bıyıklar, hayvanların sakin olduğu anlamına gelir. İleri doğru itildiklerinde heyecan veya uyanıklık gösterirler. Yüze düzleştirilen bıyıklar, korku veya saldırganlık anlamına gelir.

Dil

Bir kedi cildinizi yaladığında, hissettiğiniz zımpara kağıdı hissi, dilindeki papilladan kaynaklanır. Papillalar keratinden yapılmış küçük saç benzeri dikenlerdir ve kedilerin kürklerini tımar etmelerine ve yemeye yardımcı olurlar. Minyatür dikenler, kedilerin küçük yiyecek parçalarını almasına ve kemiklerden et yalamasına yardımcı olur. Papillalar kavisli ve içi boş uçludur, bu da kedilerin tımar için ağzından kürküne geçmesini sağlar.

Kedileriçtiklerinde, yerçekimi ve atalet arasında hassas bir denge kurmak için dillerini kullanırlar. Dilleri, suyu yukarı doğru çekmek için bir sıvının yüzeyini zorlukla fırçalayarak bir sıvı sütunu oluşturur. Kedi yerçekimi suyu geri çekmeden önce çenelerini kapatır. Kediler, insan gözünün göremeyeceği kadar hızlı olan saniyede dört kez dil atarlar.

Patiler

Kedilerin pati pedleri engebeli araziden koruma sağlayacak kadar güçlü olsa da, sıcaklık ve dokuyu algılayacak kadar hassastırlar. Ayrıca vücut sıcaklığını düzenlemeye yardımcı olan ter bezleri içerir. Kedilerin, sadece kedilerin algılayabileceği bir koku ile yağ salgılayan pati pedleri arasına sıkışmış başka bezleri vardır. Kediler bir yüzeyi tırmaladığında, bu kokunun bir kısmını bırakırlar.

Bir araştırmada, çoğu kedinin bir şeyler yemek ve almak için kullandıkları baskın bir pençesi olduğu ortaya çıktı. Tıpkı insanlardaki gibi. Bir kedinin kürkünü ve cildini renklendiren pigment, hayvanın ayaklarının pedlerine de renk verir. Genellikle b kedi ile aynı renktedir.

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.