KEDİLER NEDEN ISIRIR ?

02-10-2019 10:58
KEDİLER NEDEN ISIRIR ?

KEDİLER NEDEN ISIRIR ?

Bu konu, birçok kedi ebeveyninin ortak sorusu ve sorunudur. Fakat tahmin edilenin aksine kedi dostunuz size saldırmıyor. Emin olun, kediniz sizi saldırı amacıyla ısırıyor olsaydı, çok daha büyük hasarlara yol açabilirlerdi. Kediler neden ısırırsorusunu ele alırken birçok faktörün göz önünde bulundurulması gerekir. Kedi dostunuz yavru mu, yetişkin mi? Ev arkadaşınızın ırkı nedir? Sizin ona yaklaşımınız nasıl? Bu konuların hepsi gözden geçirilmeli.

Yavru Kediler Neden Isırır ?

Kedinizin yaşı, ısırma alışkanlığı ile doğrudan ilintilidir. Hepimiz dönem dönem kendi türümüzün bebeklerini sevmişizdir. Hatırlayın! Bebekler parmaklarınızı, çenenizi, burnunuzu kolunuzu hiç ısırmaya yeltendi mi? Bu sorunun cevabı çok büyük olasılıkla "evet” olacaktır. " Kedi yavruları neden ısırmak ister ?” sorusunun cevabı da tam olarak burada gizli. Zira, insan türünün bebekleri de, yavru kediler de neredeyse birebir aynı sebeplerle ısırır. İnsanların bebeklik çağlarında söz konusu olan "oral dönem” hayvan dostlarımızda da gerçekleşir. Minik kedi yavrunuz aslında sizi tanımak, dokunmak, hissetmek istiyor ve bunun için aynı bizim bebeklerimiz gibi ağızını kullanıyor. Bu bir tercih değil, olağan bir süreç

Peki sevimli kedi yavrunuzu bu alışkanlıktan vazgeçirebilir misiniz? Belli bir döneme kadar bu mümkün değil. Genel itibarı ile 5-6 aylık olana kadar bunu sıklıkla yapacaktır. Sonrasında azalır (Dikkat! Son bulur diyemiyoruz. Sadece ısırma hareketinin miktarı ve şiddeti azalır). Ayrıca burada sizin tutumunuz da önemli bir etkendir.

İnsan yavrularında olduğu gibi, yavru kediler de diş çıkarırken veya süt dişlerini asıl dişleri ile değiştiriken, diş etlerini kaşıma isteği duyar. Bu da sevimli dostlarımızın bizleri ısırmasının bir diğer sebebidir. Önemli olan nokta şudur; "bununla nasıl başa çıkarız?”.

Kedinizin Isırmasını Engellemenin Yolu Nedir ?

Yavru kedilerin 5-6 aylık olana kadar gerek dokunma, tanıma, hissetme ihtiyacı sebebiyle, gerekse diş etlerini kaşıma amacıyla ısırdığından bahsettik. Peki yetişkin kedilerde durum nedir ve bunu nasıl engelleriz? Yetişkin kediler de gerek oyun oynamak amacıyla, gerekse evcilleşmemiş atalarından kalan genetik mirasın eseri olan avlanma içgüdüsüyle ısırabilir. " Kedim elimi çok ısırıyor " diyorsanız, bunun önüne geçmenin elbette yolları var ve bu noktada sizin tavrınız oldukça önemli.

Kedinize asla vurmayın! Kedi dostunuzu ısırma huyundan vazgeçirmek için ona vurmak, itmek gibi şiddet içerikli eylemler, onu ya daha çok hırslandıracaktır ya da daha kötüsü size küsmesine sebep olacaktır. Peki hangi yöntemler uygulanmalı;

1. Onun avcı karakteri taşıdığını unutmayın!

Avın mantığı gereği, ortada bir avcı ve bir de av olmalıdır. Kedinize göre avcı kendisi, av ise sizsiniz. Bu durumda, av kaçacak, avcı kovalayacaktır. Peki av kaçmaz ve tam tersine avcının ağızına girmeye çalışırsa ne olur? Bu durumun iki sonucu da sizin yararınıza olacaktır. Öncelikle kedinizin dişleri yırtarak parçalayacak şekilde sivri ve içeri doğru kıvrık olarak geliştiğinden, ısırdığı bölgenizi çekmek yerine ağızına doğru ittirmeniz (tabi yavaşça) sizin yaralanmanızın önüne geçecektir. Isırılan bölgenizi kendinize çekmeniz, dişlerinin cildinize takılmasına ve yırtmasına neden olur. Kedinizin ısırdığı bölgenizi çekmek yerine ağızına doğru ittirmenizin bir diğer sonucu da, onun afallamasına neden olmasıdır. Evet! Kedinizin gözlerinin faltaşı gibi açıldığına ve durakladığına şahit olacaksınız. Çünkü o an düşündüğü şey, "ağızımdaki av ise neden ağızıma girmeye çalışıyor” olacaktır ve sizi ısırmayı bırakacaktır.

2. Sizi ısırdığında acı hissettiğinizi belirten ses çıkarın.

Kedi dostunuz sizi ısırdığında, canınız yanmamış olsa dahi bir miktar yüksek bir ses tonuyla canınızın yandığını belirten bir ses çıkarırsanız, bunu anlayacak ve duracaktır.

3. Tüm bunlara tepki veriyor ama vazgeçmiyorsa onu cezalandırın!

Kedim beni ısırıyor diyorsanız, onu ugyun bir şekilde cezalandırabilirsiniz. Tabi bu cezalandırma yöntemi fiziksel değil, tamamen duygusal bir yöntem olmalı. Örneğin; sizi ısırmaya devam ederse, ona tepkinizi gösterir şekilde arkanızı dönün. Yüzünüzü görmek için önünüze geçecektir. Bu sefer diğer tarafa dönün. Bu durum da etkisini zamanla kaybederse, onun bulunduğu odadan başka bir odaya gidip kapınızı kapatın. Yarım saat kadar yalnız bırakın onu. Fakat, kesinlikle onu dışarı atmayın, siz gidin. Maalesef bu süreç biraz meşakkatli ilerleyecek ve sizin özveride bulunmanız gerekecek. Zamanla bu huyunu terk ettiğini göreceksiniz.

Tüm bunların dışında, size bir derdini veya ihtiyacını anlatmak istediği için de küçük ısırıklarla sizinle iletişime geçmeye çalışması gayet doğaldır. Maması bittiğinde ya da bayatladığında, suyunu tazelemeyi unuttuğunuzda ya da tuvaletini temizlemeyi aksattığınızda da, bunları size hatırlatmak için ufak ısırıklarla birlikte sizi o bölgeye götürmeye çalışabilir. Kediler, hayvan dostlarımızın dahil olduğu dünyanın en ilginç ve istisnasız en zeki türüdür. Onunla ilişkiniz hem duygusal, hem komik, hem de zor bir süreçte gelişebilir. Fakat aynı zamanda oldukça keyiflidir. Kedinizin yaşı ilerledikçe, hareketliliğinin azaldığını ve daha çok kendi başına takılmayı tercih ettiğini de göreceksiniz. Tadını
 
 

Buradaki monologlarımın diyaloğa dönmesini isterseniz keditor@miyavv.com mail adresine yazabilirsiniz.

Sevgiler, görüşmek üzere.
 
 

Patili çocukları olan ebeveynlere müjde! Bundan böyle kedinizin ihtiyacı olan her şey miyavv.com ile her ay kapınızda! Abonelik seçeneklerimizden birini seçin, hem zamandan hem paradan tasarruf edin. Tüm Abonelerimize 215,00-TL Yerine 169,00-TL

Detaylı Bilgi İçin : https://www.miyavv.com/urun/miyavv-premium-paket 



IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.