Kedilerde Cilt Hastalıkları Nasıl Anlarız
Kedilerde Cilt Hastalıkları
Kedilerin cilteri, vücut ağırlıklarının ¼ kadarını oluşturan en büyük organdır. Bu muhteşem organ, çevreye karşı koruyucu amaçlı bir engel teşkil eder ve diğer önemli işlevlerin yanı sıra vücut ısısını da düzenler. Kedi derisi, epidermisten (koruma sağlayan üst katman), dermisten (epidermisin altındaki, beslenmesini sağlayan destekleyici katman), alt katmandan (koruyucu ve yalıtıcı kaslar ve yağ içeren en içteki katman) ve çeşitli eklerden oluşur. Ekler arasında pençeler, cildi ve kürkü yağlayan yağ bezleri ve arrector pili adı verilen ve tüyleri dik tutan minik kaslar bulunur.
Parazitlerden alerjiye kadar çeşitli koşullar kedilerde cilt hastalıkları sorununa neden olabilir ve her koşulun oluşum ve gelişim süreçleri coğrafi bölgeye göre değişebilir. Dermatoloji uzmanlarınca yapılan araştırmalar sonucu, ABD'nin New York şehrinde, kedilerde cilt hastalıkları açısından en sık görülen nedenler havadaki partiküller, yiyeceklere veya pire ve sivrisinek ısırıklarına karşı alerjilerdir.
Bir kedinin yaşam tarzı, cinsiyeti ve ırkı farklı kedi cilt problemleri riskini de etkileyebilir. İç mekan kedileriyle karşılaştırıldığında, açık havada da zaman geçirmesine izin verilen kediler, pire gibi dış parazitler tarafından istila edilme ihtimalinin yüksek olması ve diğer kedilerle veya hayvanlarla çatışmaktan kaynaklı daha yüksek yaralanma ve apse risklerini taşımaktadır. Ek olarak, erkek kedilerin dişi kedilerden ısırık yaralarının neden olduğu apse ile sonuçlanabilecek agresif davranışlarda bulunma olasılığı daha yüksektir. Son olarak, Himalayan gibi bazı ırklar, diğer kedi ırklarına göre cilt hastalığına daha yatkın olabilir.
Kedilerde Cilt Hastalıklarının Klinik İşaretleri
Kedilerde cilt hastalığı belirtileri şunlardır:
•Kürkün aşırı kaşınması, yalanması veya çiğnenmesi,
•Derinin kızarıklığı ve kabarması,
•Kürkte tüy kaybı,
•Uyuz, döküntü veya pullanma,
•Ciltte şişlikler veya yumrular.
Kedilerde Cilt Hastalıklarının Teşhisi
Bazı durumlarda nedenler daha kolay tespit edilebilse de, kedilerde cilt hastalığı nedenini bulmak zor olabilir. Hastalığın hikayesi, fiziki muayene, teşhis amaçlı test sonuçları ve bazı durumlarda diyet tedavisine veya yaşam tarzının değişikliklerine verilen cevapların dikkatlice değerlendirilmesi önemlidir. Hastalığın hikayesi, cilt hastalığına neden olabilecek şeylere (pire dahil), maruz kalma nedenini ortaya çıkarabilecek davranışlara (kaşıntı gibi) ve tedaviye yanıt verme hakkında bilgi verebilir. Cilt hastalıklarına neden olabilecek cilt anormalliklerinin (tüy dökülmesi, kızarıklık ve parazitlerin varlığı dahil) doğası ve düzenini değerlendirmek için dikkatli bir fiziki muayene gereklidir.
Kedilerde Cilt Hastalıklarının Tedavisi
Kedilerde cilt hastalıklarının tedavisi kendine özgü nedenlere bağlıdır. Pire istilasında, hem kedide hem de kedinin yaşam alanında pire varlığını ortadan kaldırmak için uygun pire kontrol ürünleri kullanılarak tedavi edilir. Gıda alerjileri, genellikle bir kedinin alerjik olduğu bileşenleri içermeyen bir diyet uygulayarak tedavi edilir. Apseler, enfekte olmuş bölgeyi boşaltmak ve bakteriyel enfeksiyonla savaşmak için kedi antibiyotikleri vermek suretiyle tedavi edilir ve mantar hastalıkları genellikle mantar önleyici ilaçlarla tedavi edilir. Birçok durumda, kedilerde cilt hastalıkları diğer kedilere (ve bazı durumlarda insanlara) bulaşabilir, bu nedenle diğer hayvanlara veya insanlara bulaşmanın önlenmesi, genellikle tedavi planının önemli bir bileşenidir.